Marianna Benko
Jeltje Hoogenkamp
Hannah Oren
Henk Janssen
Vocare 2018
Notice

Tentoonstelling 2018: ‘In Wording

De tentoonstelling is open 10 mei – 1 juli 2017. Openingstijden: zie onderaan.

‘In het begin maakte God de hemel en de aarde.  De aarde was leeg en verlaten. Overal was water en alles was donker. En er waaide een hevige wind over het water. Toen zei God: “Er moet licht komen.” En er kwam licht. God zag hoe mooi het licht was. Hij scheidde het licht en het donker. Het licht noemde hij ‘dag’ en het donker ‘nacht’. Toen werd het avond en het werd ochtend. Dat was de eerste dag.’

Zo staat het in het scheppingsverhaal in de Bijbel. En het scheppen gaat door. De wereld is steeds weer in verandering, in wording. Of het nu om  de natuur gaat of over de mens.

We hebben drie kunstenaars bereid gevonden hun werk te laten zien in verband met dat scheppende. Elk op een heel eigen wijze.

Marianne Benkö

Marianne Benkö richt zich in haar werk sterk op het landschap en de seizoenen. Majestueuze bomen in lente-of herfsttooi, kale takken tegen de hemel of bomen aan de voet van het water.

Veel van haar schilderijen zet ze om in geweven wandtapijten.

Met textiel schildert zij de vormen die herinneren aan de historische Verdures, wandtapijten vol complexe afbeeldingen van planten, bomen en landschappen.

De nieuwe werken van Marianne Benkö worden, net als de Verdures van weleer, in België vervaardigd.

Marianne Benkö is een Hongaarse. Ze stamt uit een creatieve familie met een schilderende moeder en een vader die les gaf aan een kunstacademie. Sinds 1984 woont ze in Nederland, Den Haag.

 Jeltje Hoogenkamp

Jeltje Hoogenkamp richt zich vooral op religieuze thema’s. Bijbelse figuren en ook op mensen die zich door de Bijbel hebben laten inspireren als Franciscus van Assisi en Dietrich Bonhoeffer.

Zij geeft dit alles weer in schilderijen met een feest aan kleuren. Vaak zijn thema’s in een serie vorm gegeven. In deze tentoonstelling laat zij onder andere het Zonnelied van Franciscus zien, een lofprijzing op de schepping. Haar laatste serie schilderijen gaat over Dietrich Bonhoeffer.

Jeltje Hoogenkamp werd geboren in 1946 in Sneek, en volgde een opleiding aan de Gerrit Rietveld-academie te Amsterdam.

Hanna Oren

Hanna Oren is in 1946 geboren in Rusland, waar haar ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog heen waren gevlucht, tijdens de treinreis terug richting Polen. Na enkele jaren van omzwervingen door Europa, is zij in 1949 samen met haar ouders naar Israël vertrokken. Sinds 1984 woont ze in Nederland.

Hanna Oren is in 1985 begonnen met het maken van beelden. Ze werkt voornamelijk met chamotte klei en was (als basis voor brons).

“Mijn werk is mijn handschrift, mijn werk is een uitbeelding van mijzelf. Ik ben een vrouw, ik ben Joodse en ik werk vanuit mijn persoonlijke belevingswereld. “

Het thema ‘onderweg zijn’ is in haar kunst nadrukkelijk zichtbaar. 

Nevenprogramma:

Woensdag 6 juni 18.00-21.00 uur.

Dietrich Bonhoeffer toen en nu: maaltijd met lezing door Henk Jansen OFM

Tijdens een maaltijd zal Henk Janssen dieper in- gaan op de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, over wie schilderijen van Jeltje Hoogenkamp te zien zijn. Wie was deze man, waarom kwam hij in verzet tegen de nazi’s en wat kan hij voor ons betekenen in deze tijd? Henk Jansen is docent Bijbelse vorming en intensief betrokken bij het Bonhoeffergenootschap in Duistland. Hij is een inspirerende verteller.

De maaltijd vindt plaats in de Walburgzaal.

Kosten maaltijd + lezing: € 8,-

Opgave ( uiterlijk ma 4 juni) : 026. 3644006 /a.a.van.dijk@ziggo.nl

Zondag 17 juni 15.00 uur

Concert door Vocare o.l.v. Henk Gunneman

Kleinkoor Vocare is een gemengd koor van 19 enthousiaste ervaren zangers, dat graag a capella zingt. Het brengt een afwisselend klassiek en modern programma, waarin sferen en klankkleuren de boventoon voeren. Betoverend en adembenemend!

Henk Gunneman is de dirigent en leidt het koor vanaf de oprichting in 2010. Entree: € 8,- ( Gelrepas € 4,50)

Zondag 24 juni 15.00 u

Concert door Notice

Notice vocaal is een ensemble dat normaal bestaat uit zes vrouwen.

Zij begeleiden zichzelf op gitaar en piano, en zingen a capella.

Het repertoire bestaat uit veelal Engels,- en Nederlandstalige liedjes, van lichte luistermuziek tot swing. Bij dit optreden gaan vier zangeressen hun best doen de Walburgis met klank te vervullen. Een fijn, klein concert!

entree € 5,- ( Gelrepas € 3,50)

Opening van de tentoonstelling

Vrijdag 11 mei om 19.00 uur. Iedereen welkom. Gratis entree. Vrij parkeren op het kerkplein.

Naast een toelichting op thematiek en het werk van de exposanten door Ben Piepers is er muziek van de muziekgroep Madlot : Speelliederen: liederen en melodieën uit de Lage landen van middeleeuwse muziek tot pakkende liedjes en dansen uit ver in de 20ste eeuw. Wondertjes van de schepping.

Openstelling tentoonstelling

De tentoonstelling is open 10 mei – 1 juli 2017

Openingstijden:

vr:  13.00-17.00 u

za: 12.00-17.00 u

zo: 13.00-17.00 u

Open:  do 10 mei (Hemelvaartsdag)

Gesloten: zo 27 mei, vr 1 en za 2 juni

Expositie ‘Inspiratie uit de woestijn’.

Tijdens de 40-dagentijd zijn in de nissen een zestal posters te bekijken waarop enkele ‘woestijnvaders’  en een ‘woestijnmoeder’ zijn ‘geportretteerd’ met daarbij een typerende eigen spreuk.

Op grote panelen in het schip van de kerk zijn in totaal 24 wijsheidsteksten te lezen die uitdagen tot bezinning en tot een (eerste) reactie.

Voor in de kerk kunt u uw reactie opschrijven, en ophangen in een kale boomtak, zodat ieder daar kennis van kan nemen.

De expositie is te bekijken rond activiteiten en verder iedere vrijdag en zaterdag in de 40dagentijd van 11.00 tot 16.00 uur. Met uitzondering van 9 en 10 maart.

Dus wel op: 16, 17, 23 en 24 februari, 2, 3,16,17,23,24,30 maart

Print Friendly, PDF & Email