Rik Zweers

Walburgis Lezing Rik Zweers: Geloof en Samenleving, hoe verhouden die zich tot elkaar?

Woensdag 20 februari 19.30 – 21.30 uur; De Waalse Kerk,  Arnhem.

Plaatsen reserveren kan hier 

Rik: Ik studeer godsdienst pastoraal werk, de HBO-versie van theologie. De studie leidt op tot kerkelijk werk, jeugdwerk, pastoraat en gemeenteopbouw. Mijn aandacht gaat vooral uit naar werk op het snijvlak geloof en samenleving waarin zingeving mij interesseert. Tijdens mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat ik mijn creatieve hart niet kan verloochenen en daarom richt ik mij op wat kunst kan bijdragen aan de dialoog tussen samenleving en de christelijke traditie. Ik volg een minor kunst en creativiteit en hoop einde van het schooljaar mijn afstudeeronderzoek in te leveren

Rik Zweers is 28 en studeert HBO theologie in Zwolle. Tijdens de ‘nacht van de theologie’ is hij verkozen is tot ‘Jonge Theoloog des Vaderlands 2019’. Zweers is vooral geïnteresseerd in het snijvlak van geloof en samenleving, waar zingeving een grote rol speelt. Hij volgt een minor kunst en creativiteit: “Ik wil ruimte creëren om met mensen op zoek te gaan naar de waarde van het verhaal van het Christendom”

 • Wanneer: 20 februari
 • Waar: De Waalse Kerk, Gasthuisstraat 1, 6811 DZ Arnhem
 • Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
 • Bijdrage: € 8 of € 5 op vertoon van geldige Gelrepas

 

Plaatsen reserveren kan hier.

Walburgis Arnhem Lezing Frank Bosman
Walburgis Arnhem Frank Bosman

Walburgis Lezing Frank Bosman: Wat bezielt de mens?

Woensdag 7 februari 19.30 – 21.30 uur; Walburgis Arnhem.

Plaatsen reserveren kan hier 

‘Wat bezielt me toch?’ is een vraag die Frank zichzelf geregeld stelt. Waarom zou je nog gelovig blijven in een tijd waarin Wetenschap en Zekerheid hebben gezegevierd over religie en geloof? Waarom nog geloven in een instituut dat beyond salvation lijkt te zijn? Bosman beantwoordt zijn eigen vraag na enige aanvechting positief: de kerk is nog een van de laatste plekken waar ruimte is voor de duistere zijde van het leven, voor hen die niet geslaagd zijn, voor wie de maatschappij te hard ronddraait. En geloof is hopen-tegen-beter-weten, een medicijn tegen het valse maakbaarheidsgeloof van onze samenleving.

Dr. Frank G. Bosman (1978) is een rooms-katholiek cultuurtheoloog, bekend om zijn spraakmakende mening over cultuur, theologie en geloof. Hij is een graag geziene gast op diverse radio- en televisieprogramma’s, maar ook in de kranten en op diverse internetsites.

In 2011 werd Bosman door het Nederlandse volk uitgeroepen tot de eerste ‘meest spraakmakende theoloog‘ van het land. Op 29 februari 2014 verdedigde hij zijn proefschrift met de titel De klanken van Byzantium. Over de klanktheologie van Hugo Balls Byzantinisches Christentum‘.

Bosman is werkzaam als onderzoeker aan het interfacultaire onderzoeksinstituut Tilburg Cobbenhagen Center, onderdeel van Tilburg University.

 • Wanneer: 7 februari
 • Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem
 • Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
 • Inloop: vanaf 19.00 uur
 • Bijdrage: € 8 of € 4,75 op vertoon van geldige Gelrepas

 

Plaatsen reserveren kan hier.

Walburgis Lezing Thomas Quartier: De Monnik en De Wereld.

Woensdag 22 november 19.30 – 21.30 uur; Walburgis Arnhem.

Plaatsen reserveren kan hier 

Wat heeft kloosterleven voor ons, die niet in het klooster leven, te zeggen?

In de afgelopen tijd is de rol van religie en kerk sterk veranderd. Werd vroeger ons gelovig leven voor een groot deel bepaald door kerk, door het instituut, nu wordt er een sterk beroep gedaan op persoonlijke geloofsbeleving. Wat heeft in dit verband een klooster, een monnik ons te zeggen. Wat is een klooster en wat is haar kracht. Wat betekent de regel en de orde voor de persoonlijke geloofsbelevenis van de monnik. Met andere woorden wat kunnen we van de kloosters, van de monnik leren voor ons eigen leven, nu alles op drift is gekomen.

Thomas Quartier osb (1972) is monnik in de  Willibrordabdij in Doetinchem ( De Slangenburg). Hij docent rituele en liturgische studies. Hij wil de boodschap van het klooster naar de wereld brengen.

Boeken: ‘Anders Leven’ en ‘Kiemcellen’.

 • Wanneer: Woensdag 22 november
 • Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem
 • Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
 • Inloop: vanaf 19.00 uur
 • Bijdrage: € 8 of € 4,75 op vertoon van geldige Gelrepas

 

Plaatsen reserveren kan hier.

Het Menselijk Kwaad

Colet van der Ven een persoonlijke zoektocht naar de wortels van geweld.

Colet van der Ven in Walburgis Arnhem

Colet van der Ven: Hoe komt het dat een kind uitgroeit tot dader van een misdrijf? Bestaat er een verband tussen pesten en genocide? Wat zijn de mechanismen achter vernederen, pijnigen, moord en doodslag? En niet te vergeten: hoe kunnen we ons weerbaar maken tegen de destructieve neigingen in onszelf? Hoe wekken we de zachte krachten tot leven? En wat kan Hannah Arendt ons leren in dit opzicht? Colet van der Ven is freelance-journaliste, programmaakster, radio- en televisiepresentatrice en auteur van Het kwaad en ik. Zij studeerde orthopedagogiek en werkte een aantal jaren in de hulpverlening o.a. in een jeugdgevangenis in Amsterdam en voor de zusters van Moeder Teresa in India en Haïti. In 1985 maakte ze de overstap naar de journalistiek. Sindsdien werkt ze voor radio en televisie en schrijft ze interviews en reportages voor landelijke dagbladen en tijdschriften. Woensdag 19 april komt Colet met liefde haar persoonlijke zoektocht en inzichten met ons delen in deze Walburgis Lezing. Dat belooft weer een inspirerende avond te worden, een avond waarin toch ook hoop in te vinden is.. We nodigen je van harte uit daarbij te zijn. Nieuw: Na afloop Walburgiscafe om na te praten en elkaar te ontmoeten.

 • Wanneer: Woensdag 19 april
 • Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem
 • Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
 • Inloop: vanaf 19.00 uur
 • Bijdrage: € 8 of € 4,75 op vertoon van geldige Gelrepas

Aanmelden: Hier Betalen: Uitsluitend aan de kassa

St Franciscus: liefde, maar dan voor onze post-moderne tijd

Liefde is alles omarmen, niets en niemand uitsluiten. Een zin die je even snel leest en dan eigenlijk ook weer snel vergeet. Maar sta er eens bij stil. Ja, nu. Even een moment. Ontdek dan hoe radicaal deze zin is. Ontdek dat er een wereld van betekenissen en actie achter schuilt. Wie oren heeft, die hore! Henk Janssen is gegrepen door de ‘drive’ en overtuiging waarmee st Franciscus deze eenvoudige zin als opdracht zag en uitvoerde. Een paar honderd jaar geleden dus. Henk vraagt zich af  Hoe breng ik die boodschap in de praktijk, nu, in de 21ste eeuw? Hij vindt daarvoor inspiratie bij Diettrich Bonhoeffer. Woensdag 12 oktober komt hij met liefde zijn ervaringen en inzichten met ons delen in deze Walburgis Lezing. Dat belooft weer een inspirerende avond te worden, een avond waarin Liefde kan schitteren. We nodigen je van harte uit daarbij te zijn. Nieuw: Na afloop Walburgiscafe om na te praten en elkaar te ontmoeten. Wanneer: Woensdag 12 oktober Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem Hoelang: 20.00 tot 21.30 uur Inloop: vanaf 19.30 uur Bijdrage: € 6 of € 3 op vertoon van geldige Gelrepas Aanmelden: Hier Betalen: Uitsluitend aan de kassa

Print Friendly, PDF & Email