De reformatie van Martin Luther

Luther in Walburgis Arnhem

De visie van Heinz-Georg Surmond op Martin Luther

Heinz-Georg Surmond in Walburgsi Arnhem
Heinz-Georg Surmond

Martin Luther, hervormer: juist voor alle christenen

Plaatsen reserveren kan hier

Vijfhonderd jaar geleden begon wat we noemen ‘de reformatie’. Dat mag geweten en gevierd worden. Martin Luther (1483-1546) zetten we daarbij in het volle licht.

In het jaar 1517, hij is nog een jonge monnik, zet hij een beweging in gang die wereldwijd opgemerkt wordt en tot verandering leidt. Deze beweging is nog gaande, een einde is niet in zicht.

In Nederland heeft de Lutherse beweging door de eeuwen heen minder weerklank gevonden dan elders. Zou een van de redenen kunnen zijn dat Martin Luther Duits is – zo Duits als het maar kan? Maar moet je dan voor een lezing over hem wel een Duitser vragen, zelfs als die een aantal jaren in Nederland doorgebracht heeft?

Heinz-Georg Surmund is sinds 1970 rooms-katholiek-priester van het Duitse bisdom Münster; tussen 1989 en 2013 was hij als pastor aan Utrechtse en Arnhemse parochies verbonden.

Hij is overtuigd: Juist de laatste van de vijf eeuwen die nu herdacht worden, de tijd sinds 1917, heeft Luther doen herleven. Hij is toegankelijker geworden zelfs voor Rooms-Katholieken.

Deze ontwikkeling heeft Heinz-Georg Surmund ruim vijftig jaar bewust meebeleefd en mede vorm gegeven. Ook voor hem bleef Luther niet langer een vreemd iemand; stap voor stap werd hij een vertrouwde voorloper en tochtgenoot, inspirerend en uitdagend.

Plaatsen reserveren kan hier.

Het Menselijk Kwaad

Colet van der Ven een persoonlijke zoektocht naar de wortels van geweld.

Colet van der Ven in Walburgis Arnhem

Colet van der Ven: Hoe komt het dat een kind uitgroeit tot dader van een misdrijf? Bestaat er een verband tussen pesten en genocide? Wat zijn de mechanismen achter vernederen, pijnigen, moord en doodslag? En niet te vergeten: hoe kunnen we ons weerbaar maken tegen de destructieve neigingen in onszelf? Hoe wekken we de zachte krachten tot leven? En wat kan Hannah Arendt ons leren in dit opzicht? Colet van der Ven is freelance-journaliste, programmaakster, radio- en televisiepresentatrice en auteur van Het kwaad en ik. Zij studeerde orthopedagogiek en werkte een aantal jaren in de hulpverlening o.a. in een jeugdgevangenis in Amsterdam en voor de zusters van Moeder Teresa in India en Haïti. In 1985 maakte ze de overstap naar de journalistiek. Sindsdien werkt ze voor radio en televisie en schrijft ze interviews en reportages voor landelijke dagbladen en tijdschriften. Woensdag 19 april komt Colet met liefde haar persoonlijke zoektocht en inzichten met ons delen in deze Walburgis Lezing. Dat belooft weer een inspirerende avond te worden, een avond waarin toch ook hoop in te vinden is.. We nodigen je van harte uit daarbij te zijn. Nieuw: Na afloop Walburgiscafe om na te praten en elkaar te ontmoeten.

  • Wanneer: Woensdag 19 april
  • Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem
  • Hoelang: 19.30 tot 21.30 uur
  • Inloop: vanaf 19.00 uur
  • Bijdrage: € 8 of € 4,75 op vertoon van geldige Gelrepas

Aanmelden: Hier Betalen: Uitsluitend aan de kassa

St Franciscus: liefde, maar dan voor onze post-moderne tijd

Liefde is alles omarmen, niets en niemand uitsluiten. Een zin die je even snel leest en dan eigenlijk ook weer snel vergeet. Maar sta er eens bij stil. Ja, nu. Even een moment. Ontdek dan hoe radicaal deze zin is. Ontdek dat er een wereld van betekenissen en actie achter schuilt. Wie oren heeft, die hore! Henk Janssen is gegrepen door de ‘drive’ en overtuiging waarmee st Franciscus deze eenvoudige zin als opdracht zag en uitvoerde. Een paar honderd jaar geleden dus. Henk vraagt zich af  Hoe breng ik die boodschap in de praktijk, nu, in de 21ste eeuw? Hij vindt daarvoor inspiratie bij Diettrich Bonhoeffer. Woensdag 12 oktober komt hij met liefde zijn ervaringen en inzichten met ons delen in deze Walburgis Lezing. Dat belooft weer een inspirerende avond te worden, een avond waarin Liefde kan schitteren. We nodigen je van harte uit daarbij te zijn. Nieuw: Na afloop Walburgiscafe om na te praten en elkaar te ontmoeten. Wanneer: Woensdag 12 oktober Waar: De Walburgis, Walburgisplein 1, Arnhem Hoelang: 20.00 tot 21.30 uur Inloop: vanaf 19.30 uur Bijdrage: € 6 of € 3 op vertoon van geldige Gelrepas Aanmelden: Hier Betalen: Uitsluitend aan de kassa

Print Friendly, PDF & Email